Blog Post

Zijn we meer gemotiveerd als we nieuwsgierig zijn?

Jason Fredrick van Eunen • jul. 03, 2020

Deze blog delen? Klik hieronder.


Nieuwsgierigheid kent veel voordelen. Maar wat doet nieuwsgierigheid eigenlijk met ons gedrag? Zijn we écht bereid om meer moeite te steken in situaties waar we oprecht nieuwsgierig naar zijn? 

Nieuwsgierige vragen

Uit een onderzoek van Kang en collega’s (2009) blijkt dat als we nieuwsgierig zijn naar het antwoord van een vraag we bereid zijn om er meer tijd en middelen te steken in het te weten komen van het antwoord. We zijn meer gemotiveerd om te leren. In het onderzoek werden studenten verschillende triviant vragen voorgelegd en werd hen gevraagd hoe nieuwsgierig ze waren naar het antwoord hiervan. Dat antwoord kregen ze echter niet zomaar. 

Bereidheid om het antwoord te weten

De studenten kregen een gelimiteerd aantal muntjes. Deze muntjes konden ze inzetten om het antwoord op een vraag te weten te komen. Ze moesten dus goed bedenken wanneer ze een muntje zouden inzetten, want ze konden niet op elke vraag antwoord krijgen. Zo bleek dat op vragen waar studenten meer nieuwsgierig naar waren, ze meer bereid waren om hun beperkte aantal muntjes in te zetten. 

Daarnaast waren de studenten bereid om langer te wachten op het antwoord van vragen waar ze nieuwsgierig naar waren. Een regressie analyse liet zien dat als nieuwsgierigheid met één punt omhoog ging, de studenten een extra 3.7 seconden bereid waren om te wachten op het antwoord. Ze waren gemotiveerd om meer van hun kostbare tijd te spenderen.

Nieuwsgierigheid verhoogt motivatie

Door deze twee experimenten konden de onderzoekers de bereidheid om een antwoord te willen weten meten en dat koppelen aan nieuwsgierigheid. Zo stelden zij dat wanneer een student meer nieuwsgierig is, ze zich beter voelden als ze het antwoord zouden leren en dus bereid zijn om hier middelen en tijd aan te besteden. Nieuwsgierigheid prikkelen is dus hartstikke belangrijk!

Waar wil jij

nieuwsgierigheid aanwakkeren?

Klik op jouw keuze!

Nieuwsgierigheid in het onderwijs Nieuwsgierigheid op de werkvloer


Waar wil jij nieuwsgierigheid stimuleren?

Deze blog delen? Klik hieronder.

Jason Fredrick van Eunen | Nieuwsgierig Denken

Over de schrijver

Jason Fredrick van Eunen

Een wereld vol met nieuwsgierigen! Deze visie verwezenlijkt Jason Fredrick van Eunen (1995) met zijn bedrijf Nieuwsgierig Denken. Zijn onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme over hoe de wereld werkt en wat mensen drijft laat hem nooit stoppen met leren en zichzelf te ontwikkelen. Met Nieuwsgierig Denken deelt hij deze passie voor een leven lang ontwikkelen met de wereld en laat hij mensen kennismaken met de kracht van nieuwsgierig zijn voor organisaties, het onderwijs en persoonlijke groei. Jason laat zien dat het trainen van nieuwsgierigheid op elke leeftijd en op elk moment kan. Nieuwsgierig zijn was nog nooit zo leuk en makkelijk.


Schrijf je in voor de Nieuwsgierig Denken nieuwsbrief en mis geen enkele blog.

Neem contact met ons op

Anderen bekeken ook


door Jason Fredrick 10 mrt., 2023
Nieuwsgierigheid is de motor achter een leven lang leren en ontdekken. Als je ergens nieuwsgierig naar bent, wil je daar namelijk álles over weten en kom je in beweging om op onderzoek uit te gaan! Kan deze kracht van nieuwsgierigheid ook worden ingezet om leerlingen te motiveren voor taal en lezen? Jazeker! In dit artikel duik je in de magische wereld van nieuwsgierigheid en ontdek je hoe je nieuwsgierigheid kunt stimuleren in jouw taalonderwijs. Aan het einde vind je vijf leuke tips!
door Jason Fredrick 08 mrt., 2023
Hoe blijf je nieuwsgierig? Door jezelf vragen te stellen over jouw eigen nieuwsgierigheid en verwondering! In deze blog vind je 25 leuke vragen.
door Jason Fredrick van Eunen 20 sep., 2022
edereen is wel ergens nieuwsgierig naar, maar begrijpen we ook goed waar die nieuwsgierigheid vandaan komt? Onder andere het oplossen van onzekerheid speelt een belangrijke rol.  In deze #NieuwsgierigOnderzoek post deel ik met jullie een studie van dr. Lieke van Lieshout en haar collega's. Zij onderzochten de invloed van onzekerheid op onze nieuwsgierigheid en welk gevoel wij daarbij ervaren.
door Jason Fredrick van Eunen 20 sep., 2022
In mijn posts noem ik nieuwsgierigheid vaak dé motor achter een leven lang leren en ontwikkelen met plezier. Voor elke leeftijd! Wat zegt de wetenschap hierover?  In deze post licht ik een onderzoek uit waarin het nieuwsgierig vermogen van 755 mensen en de invloed van nieuwsgierigheid op het nastreven van (leer)doelen en mentale welzijn werd gemeten.
Nog meer nieuwsgierige onderzoeken lezen
Share by: