Blog Post

Waarom zijn we soms nieuwsgierig naar dood, letsel en geweld?

Jason Fredrick van Eunen • mei 17, 2022

Deze blog delen? Klik hieronder.


Dat moment wanneer je eigenlijk weet dat je het níét wilt zien, maar…

toch nieuwsgierig bent. Herkenbaar? Van gruwelijke, geweldadige foto’s tot video’s van rampen – het zijn dingen die onze nieuwsgierigheid meer dan eens trekken. Dit wordt ook wel morbide nieuwsgierigheid genoemd. Suzanne Oosterwijk doet hier onderzoek naar! Wat kunnen we hier van leren?

Nieuwsgierig naar negatieve beelden

In haar onderzoek liet ze deelnemers kiezen tussen positieve, neutrale en negatieve beelden. Wat blijkt? Negatieve afbeeldingen (met name sociale situaties) werden bewust bekeken en vaak zelfs verkozen boven neutrale afbeeldingen. Waarom deze keuze? Morbide nieuwsgierigheid heeft namelijk ook zo zijn functie. In een latere studie ontdekte ze dat tijdens het bewust bekijken van negatieve beelden ook het beloningsysteem actief werd... net als bij ‘normale nieuwsgierigheid’.

Morbide nieuwsgierigheid heeft een functie

Zo kan nieuwsgierigheid naar dit soort thema’s je wat opleveren. Je kunt nieuwe kennis op doen, verkleint onzekerheid over negatieve situaties en kun je je soms beter verplaatsen in anderen. Daarnaast kan natuurlijk sensatiezucht ook een rol spelen.

Goed om te weten is dat morbide nieuwsgierigheid altijd een kosten-baten overweging is.  Je kunt natuurlijk ook spijt krijgen van datgene wat je hebt bekeken! Vraag jezelf dus altijd af: wat levert het op? En wat kost het?


Herken jij dit? Is jouw morbide nieuwsgierigheid weleens geprikkeld?

Waar wil jij

nieuwsgierigheid aanwakkeren?

Klik op jouw keuze!

Nieuwsgierigheid in het onderwijs Nieuwsgierigheid op de werkvloer


Waar wil jij nieuwsgierigheid stimuleren?

Deze blog delen? Klik hieronder.

Jason Fredrick van Eunen | Nieuwsgierig Denken

Over de schrijver

Jason Fredrick van Eunen

Een wereld vol met nieuwsgierigen! Deze visie verwezenlijkt Jason Fredrick van Eunen (1995) met zijn bedrijf Nieuwsgierig Denken. Zijn onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme over hoe de wereld werkt en wat mensen drijft laat hem nooit stoppen met leren en zichzelf te ontwikkelen. Met Nieuwsgierig Denken deelt hij deze passie voor een leven lang ontwikkelen met de wereld en laat hij mensen kennismaken met de kracht van nieuwsgierig zijn voor organisaties, het onderwijs en persoonlijke groei. Jason laat zien dat het trainen van nieuwsgierigheid op elke leeftijd en op elk moment kan. Nieuwsgierig zijn was nog nooit zo leuk en makkelijk.


Schrijf je in voor de Nieuwsgierig Denken nieuwsbrief en mis geen enkele blog.

Neem contact met ons op

Anderen bekeken ook


door Jason Fredrick 10 mrt., 2023
Nieuwsgierigheid is de motor achter een leven lang leren en ontdekken. Als je ergens nieuwsgierig naar bent, wil je daar namelijk álles over weten en kom je in beweging om op onderzoek uit te gaan! Kan deze kracht van nieuwsgierigheid ook worden ingezet om leerlingen te motiveren voor taal en lezen? Jazeker! In dit artikel duik je in de magische wereld van nieuwsgierigheid en ontdek je hoe je nieuwsgierigheid kunt stimuleren in jouw taalonderwijs. Aan het einde vind je vijf leuke tips!
door Jason Fredrick 08 mrt., 2023
Hoe blijf je nieuwsgierig? Door jezelf vragen te stellen over jouw eigen nieuwsgierigheid en verwondering! In deze blog vind je 25 leuke vragen.
door Jason Fredrick van Eunen 20 sep., 2022
edereen is wel ergens nieuwsgierig naar, maar begrijpen we ook goed waar die nieuwsgierigheid vandaan komt? Onder andere het oplossen van onzekerheid speelt een belangrijke rol.  In deze #NieuwsgierigOnderzoek post deel ik met jullie een studie van dr. Lieke van Lieshout en haar collega's. Zij onderzochten de invloed van onzekerheid op onze nieuwsgierigheid en welk gevoel wij daarbij ervaren.
door Jason Fredrick van Eunen 20 sep., 2022
In mijn posts noem ik nieuwsgierigheid vaak dé motor achter een leven lang leren en ontwikkelen met plezier. Voor elke leeftijd! Wat zegt de wetenschap hierover?  In deze post licht ik een onderzoek uit waarin het nieuwsgierig vermogen van 755 mensen en de invloed van nieuwsgierigheid op het nastreven van (leer)doelen en mentale welzijn werd gemeten.
Nog meer nieuwsgierige onderzoeken lezen
Share by: