Waarom blijven onafgemaakte dingen in ons hoofd ronddwalen?
Deze blog delen? Klik hieronder.
Na deze blogpost meer leren over nieuwsgierigheid en verwondering?
Heb je ooit gemerkt dat onafgemaakte taken je aandacht maar blijven trekken? Dat ene boek waarvan je nog niet weet hoe het eindigt, een vraag die nog onbeantwoord is, of dat project dat net niet helemaal af is... je krijgt het maar niet uit je hoofd! Dit is het Zeigarnik Effect in actie! Ik leg het je uit, en hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken om nieuwsgierigheid te prikkelen.

Als iets niet af is blijft het in onze gedachten
Het Zeigarnik-effect zegt dat we onafgemaakte taken beter onthouden dan voltooide taken. Waarom? Ons brein houdt ervan dingen af te ronden, en als iets niet af is, blijft het als een reminder “hangen.” Daardoor blijft een open taak in onze gedachten rondcirkelen totdat we het afmaken.
Gebruik het Zeigarnik-effect in je voordeel
Het Zeigarnik-effect speelt dus een belangrijke rol bij nieuwsgierigheid prikkelen! Doordat ons brein onafgemaakte dingen niet loslaat, kan nieuwsgierigheid makkelijker worden opgewekt door iets "open" te laten. Stel je voor dat een les eindigt met een uitdagende vraag of fascinerende feitje dat een kenniskloof veroorzaakt waardoor de les eigenlijk nog niet 'af' voelt! Als je nieuwsgierig bent, blijft dit je nog even bezighouden en denk je nog wat langer over de les door.
Herken jij het Zeigarnik Effect bij jezelf? Of pas je het al eens bewust toe
Deze blog delen? Klik hieronder.
Over de schrijver
Jason Fredrick van Eunen
Een wereld vol met nieuwsgierigen! Deze visie verwezenlijkt Jason Fredrick van Eunen (1995) met zijn bedrijf Nieuwsgierig Denken. Zijn onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme over hoe de wereld werkt en wat mensen drijft laat hem nooit stoppen met leren en zichzelf te ontwikkelen. Met Nieuwsgierig Denken deelt hij deze passie voor een leven lang ontwikkelen met de wereld en laat hij mensen kennismaken met de kracht van nieuwsgierig zijn voor organisaties, het onderwijs en persoonlijke groei. Jason laat zien dat het trainen van nieuwsgierigheid op elke leeftijd en op elk moment kan. Nieuwsgierig zijn was nog nooit zo leuk en makkelijk.
Schrijf je in voor de Nieuwsgierig Denken nieuwsbrief en mis geen enkele blog.
Neem contact met ons op
Anderen bekeken ook


