Blog Post

#1 - Nieuwsgierig Denken 101

Jason Fredrick van Eunen • sep. 23, 2019

Deze blog delen? Klik hieronder.


Een nieuwsgierige mindset kan je leren!

Welkom bij de Nieuwsgierig Denken blog! In deze blogreeks neem ik je mee in de wereld van nieuwsgierigheid en leer je om jouw nieuwsgierigheid een boost te geven. Vandaag als eerste een introductie over wat Nieuwsgierig Denken precies is en de eerste stappen om jou op weg te helpen!

Ben je nieuwsgierig naar nog meer informatie over nieuwsgierigheid? Bekijk dan eens mijn Instagram-pagina met allemaal gratis kennis!
Óf... volg een van de online Nieuwsgierig Denken trainingen in jouw eigen tijd!

Nieuwsgierigheid is de bouwsteen voor creativiteit

Als kind zijn we allemaal nieuwsgierig geboren. Denk maar eens terug aan hoeveel vragen je stelde, hoeveel je uitprobeerde door te zien, aanraken en te voelen. Je ouders konden er misschien wel eens gek van worden, maar zo leerde jij de wereld kennen en begrijpen. Te vaak horen we dat deze nieuwsgierigheid kan verdwijnen in de loop van de tijd als we ouder worden. Waar is dit gebleven? Zo wordt er bijvoorbeeld in het onderwijs nog te weinig aandacht besteed aan het verder ontwikkelen van nieuwsgierigheid. Tijd om dit weer naar boven te halen!

Nieuwsgierig Denken (of in het Engels ‘Curious Thinking’) is een manier van denken waarbij een ding centraal staat: vragen stellen . Door meer vragen te leren stellen kom je op nieuwe perspectieven en verbeter je je probleem oplossend vermogen. Door nieuwsgierigheid sta je open voor (en geniet je van) nieuwe informatie. Je kunt verbanden leggen die op het eerste gezicht onlogisch zijn, maar heel waardevol kunnen zijn. Tegenwoordig worden steeds meer processen geautomatiseerd, maar er is tot nu toe nog steeds een ding wat wij mensen het beste kunnen: out-of-the-box redeneren. Nieuwsgierigheid is de bouwsteen voor creativiteit.

Vele onderzoeken hebben laten zien dat een meer nieuwsgierige mindset zorgt voor meer creativiteit en dat je beter word in het oplossen van problemen. Daarnaast hebben nieuwsgierige mensen vaak meer interesses dan niet nieuwsgierige mensen, waardoor ze meer plezier hebben in het leren van nieuwe dingen en ze zo veel meer laadjes met kennis hebben om open te trekken. Hierdoor daag je je brein uit om te doen wat het het leukst vind: leren en ontwikkelen.

Door nieuwsgierig te zijn open je jezelf voor nieuwe inzichten en verbreed je je aannames over de wereld. Het doel? Niet alleen vastzitten in je eigen gedachtes en gevoelens. Nieuwsgierig denken houdt zich niet alleen bezig met de wereld en de mensen om zich heen, maar juist ook met jezelf. Nieuwsgierig zijn naar wat jouw passies zijn, hoe je je leven voor je ziet en wat je wil bereiken. Door jezelf meer vragen te stellen leer je jezelf beter kennen waardoor je makkelijker beslissingen kan maken over wat wel of wat niet bij je past. Ook begint het begrijpen van anderen, bij jezelf.

Nieuwsgierig denken draait dus in de kern om het in twijfel trekken van bestaande kennis door vragen te stellen. Antwoorden niet zomaar een op een over nemen. Zo had bijvoorbeeld Einstein nooit zijn formule bedacht als hij Newtons bestaande kennis niet nog eens goed kritisch bekeken had. Zo zie je, nieuwsgierigheid kan je heel veel opleveren! Maar hoe doe je dit? Is nieuwsgierigheid aangeboren of is het een kwestie van mindset en kan je het trainen? Ik denk zeker dat je het kan trainen!


De eerste stappen naar jouw nieuwsgierige mindset

Meer nieuwsgierig worden? Maar hoe dan? Ik hoor vaak: “Ik kan dat niet, want ik heb dat nog nooit gedaan” of “Ik ben niet creatief”. Wanneer je jezelf overtuigt dat je iets niet kan, zal het niet gemakkelijk gaan. Je zult dit los moeten laten om je volledige potentie te ontdekken. Ik geloof dat iedereen de nieuwsgierigheid in zich heeft zitten, om jezelf open te stellen voor nieuwe inzichten . Wanneer je jezelf hier van overtuigd heb je je hardloopschoenen al aan: klaar om te gaan! Creating Curiosity helpt je hierbij.

Een mooi begin is om te kijken naar eigenschappen die nieuwsgierige mensen gemeen hebben. Bekijk de lijst eens: staat er iets tussen wat je herkent in jezelf? Misschien verbaas je jezelf over wat je al in huis hebt, maar niet direct beseft. Ik som er een aantal voor je op (er zijn er meer!):


  1. Ze nemen de tijd om echt te luisteren, zonder gelijk een oordeel te vellen;
  2. Ze stellen vragen over het voor hun zowel bekende en onbekende;
  3. Ze zijn actief op zoek naar nieuwe informatie, in plaats van te blijven bij eigen interesses;
  4. Ze raken niet snel verveeld;
  5. Ze experimenteren en durven fouten te maken;
  6. Ze nemen de tijd voor zelfontwikkeling en lezen veel;
  7. Ze zijn positief ingesteld.

Deze karaktereigenschappen komen natuurlijk niet uit het niets. Ze worden gevonden bij creatieve personen zoals Leonardo da Vinci, Einstein, Walt Disney en nog veel meer. Nieuwsgierig denken is dan ook niet verbonden aan een speciaal gebied, je kan het overal op toepassen. Van het werken aan een nieuw product tot de omgang met mensen en van het ontwerpen van een nieuwe tuin tot het ontwikkelen van jezelf. Zo bedacht Leonardo da Vinci een van de eerste vliegmachines nadat hij nieuwsgierig was naar hoe vogels zich voortbewegen terwijl ze vliegen (hij noemde het ook: De Grote Vogel)!


Ben je nieuwsgierig naar nog meer informatie over nieuwsgierigheid? Bekijk dan eens mijn Instagram-pagina met allemaal gratis kennis!
Óf... volg een van de online Nieuwsgierig Denken trainingenin jouw eigen tijd!

Waar wil jij

nieuwsgierigheid aanwakkeren?

Klik op jouw keuze!

Nieuwsgierigheid in het onderwijs Nieuwsgierigheid op de werkvloer


Waar wil jij nieuwsgierigheid stimuleren?

Deze blog delen? Klik hieronder.

Jason Fredrick van Eunen | Nieuwsgierig Denken

Over de schrijver

Jason Fredrick van Eunen

Een wereld vol met nieuwsgierigen! Deze visie verwezenlijkt Jason Fredrick van Eunen (1995) met zijn bedrijf Nieuwsgierig Denken. Zijn onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme over hoe de wereld werkt en wat mensen drijft laat hem nooit stoppen met leren en zichzelf te ontwikkelen. Met Nieuwsgierig Denken deelt hij deze passie voor een leven lang ontwikkelen met de wereld en laat hij mensen kennismaken met de kracht van nieuwsgierig zijn voor organisaties, het onderwijs en persoonlijke groei. Jason laat zien dat het trainen van nieuwsgierigheid op elke leeftijd en op elk moment kan. Nieuwsgierig zijn was nog nooit zo leuk en makkelijk.


Schrijf je in voor de Nieuwsgierig Denken nieuwsbrief en mis geen enkele blog.

Neem contact met ons op

Anderen bekeken ook


door Jason Fredrick 10 mrt., 2023
Nieuwsgierigheid is de motor achter een leven lang leren en ontdekken. Als je ergens nieuwsgierig naar bent, wil je daar namelijk álles over weten en kom je in beweging om op onderzoek uit te gaan! Kan deze kracht van nieuwsgierigheid ook worden ingezet om leerlingen te motiveren voor taal en lezen? Jazeker! In dit artikel duik je in de magische wereld van nieuwsgierigheid en ontdek je hoe je nieuwsgierigheid kunt stimuleren in jouw taalonderwijs. Aan het einde vind je vijf leuke tips!
door Jason Fredrick 08 mrt., 2023
Hoe blijf je nieuwsgierig? Door jezelf vragen te stellen over jouw eigen nieuwsgierigheid en verwondering! In deze blog vind je 25 leuke vragen.
door Jason Fredrick van Eunen 20 sep., 2022
edereen is wel ergens nieuwsgierig naar, maar begrijpen we ook goed waar die nieuwsgierigheid vandaan komt? Onder andere het oplossen van onzekerheid speelt een belangrijke rol.  In deze #NieuwsgierigOnderzoek post deel ik met jullie een studie van dr. Lieke van Lieshout en haar collega's. Zij onderzochten de invloed van onzekerheid op onze nieuwsgierigheid en welk gevoel wij daarbij ervaren.
door Jason Fredrick van Eunen 20 sep., 2022
In mijn posts noem ik nieuwsgierigheid vaak dé motor achter een leven lang leren en ontwikkelen met plezier. Voor elke leeftijd! Wat zegt de wetenschap hierover?  In deze post licht ik een onderzoek uit waarin het nieuwsgierig vermogen van 755 mensen en de invloed van nieuwsgierigheid op het nastreven van (leer)doelen en mentale welzijn werd gemeten.
Nog meer nieuwsgierige onderzoeken lezen
Share by: