Terug naar de vorige pagina
Nieuwsgierig Denken Nieuwsgierigheid Onderwijs

De wetenschap achter nieuwsgierigheid

Hoe meer we er van weten, hoe beter we onze allermooiste eigenschap kunnen benutten! In deze videos leer je alles over nieuwsgierigheid. Wat betekent het? Hoe werkt het in je brein? Wat zijn verschillende vormen van nieuwsgierig gedrag? Je wordt in korte tijd een nieuwsgierigheidsexpert!

Bij deze videos hoort een opdrachtenblad. Download het blad hieronder.

Download het opdrachtenblad

1. Duik in de fascinerende wereld van nieuwsgierigheid

In de wetenschap wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar nieuwsgierigheid. Zoveel zelfs dat er geen één exacte definitie bestaat. Daarom is het belangrijk om wat meer te weten over hoe nieuwsgierig zijn werkt.


In deze video vertel ik je kort wat je allemaal gaat ontdekken in deze module van de Masterclass. Voordat je verder gaat wil ik je vragen om even tijd te nemen voor de volgende vraag:

Nieuwsgierige vraag

Wat betekent nieuwsgierigheid voor jou?


2. Wat betekent het om nieuwsgierig te zijn?

Nieuwsgierigheid is onderdeel van de mens en speelt zo ook een belangrijke rol in de geschiedenis. Maar... nieuwsgierigheid werd lang niet altijd als iets positiefs gezien. Ontdek samen met mij hoe de definitie van nieuwsgierigheid door de eeuwen heen is veranderd. Ook maken we een uitstapje naar het Engelse woord: curiosity!


Tip! Vraag ook jouw leerlingen eens wat nieuwsgierig zijn voor hen betekent. Dat levert interessante gesprekken op!

Nieuwsgierig Onderzoek

Lees hier meer: Waar komt het woord nieuwsgierigheid eigenlijk vandaan?

"Als je nieuwsgierig bent, vind je veel interessante dingen om te doen."

Walt Disney (1901 - 1966), filmproducent en ondernemer


3. Nieuwsgierigheid is een superkracht!

We leven in een wereld die super snel aan het veranderen is. Het onderwijs speelt een belangrijke rol in het klaarstomen van leerlingen voor de toekomst. Een groot nieuwsgierig vermogen wordt dan ook gezien als een belangrijke eigenschap voor de 21e eeuw.


Waarom vind jij nieuwsgierigheid als eigenschap belangrijk? Deel jouw antwoord hieronder (alleen mogelijk via desktop).


4. Het nieuwsgierige brein

In deze video krijg je een kijkje in de werking van het brein en welke processen er een rol spelen als je nieuwsgierig wordt. Dat zijn er flink wat! Wist je dat als je nieuwsgierig bent zelfs informatie beter onthoudt? Dat is nog eens handig!


5. De invloed van leeftijd op nieuwsgierigheid

Ons leven staat nooit stil. Naarmate we ouder worden maken we steeds meer mee en worden we steeds bewuster van onze omgeving. Ervaringen die we beleven hebben zo ook weer invloed op ons nieuwsgierig vermogen, bijvoorbeeld op hoeveel vragen we stellen op een dag! In deze video ontdek je hoe dit verandert naarmate we ouder worden.

Nieuwsgierige vraag

Is jouw nieuwsgierigheid veranderd naarmate je ouder werd? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom denk je dat dit niet is veranderd?

Nieuwsgierig Onderzoek

Lees hier meer: Worden we vanaf jonge leeftijd al minder nieuwsgierig?


6. Heeft nieuwsgierigheid een aan/uit knop?

Soms vind je al iets interessant, soms moet je écht geprikkeld worden! In deze video ontdek je twee verschillende startpunten van nieuwsgierig gedrag. Daarnaast laat ik je de Nieuwsgierige Zone zien. Wanneer word je nou nieuwsgierig? En wanneer kan dit uitdoven?

Nieuwsgierige vraag

Wat helpt jou om nieuwsgierig te zijn? Zit daar een verschil in tussen nieuwe kennis & het opnieuw ontdekken van wat je al weet?

Nieuwsgierig Onderzoek

Lees hier meer: Wanneer word je eigelijk nieuwsgierig?

"Nieuwsgierigheid staat altijd voor de deur. Sommigen van ons verwijderen alleen de deurbel."

Rajesh Khanna (1942 - 2012), acteur, producer


7. Hoe nieuwsgierig doen voor iedereen anders is

In deze video gaan we een experiment van een hele beroemde nieuwsgierige denker doen: Albert Einstein! Geen paniek. We gaan niet de Natuurkunde in, maar we duiken de geschiedenis in. Jouw geschiedenis en hoe jij vroeger nieuwsgierig was! Wat kun je daar van leren? Laten we dat gaan ontdekken!


Waar was jij als kind nieuwsgierig naar? Deel dat eens hieronder (alleen mogelijk via desktop).


8. Een nieuwsgierigheidsprofiel maken van jouw klas

Je hebt nu enorm veel extra kennis over nieuwsgierigheid, gefeliciteerd! Laten we eens naar jouw klas kijken. Wat weet jij met de kennis van nu over de nieuwsgierigheid van leerlingen in jouw klas? Als je hier meer van weet kun je hen nog beter verwonderen en nieuwsgierig maken. De opdracht hiervoor vind je in het werkboek.


Tip: vraag jouw leerlingen ook zelf wat hoe ze hun eigen nieuwsgierigheidsprofiel zien. Samen elkaar nieuwsgierigheid ontdekken is het allerleukst!


Terug naar de vorige pagina
Nieuwsgierig Denken Nieuwsgierigheid Onderwijs