Leren hoe je de nieuwsgierigheid van leerlingen stimuleert?

Beleef met jouw schoolteam een inspiratiesessie of workshop over nieuwsgierigheid en verwondering in het onderwijs!

In het onderwijs wordt nieuwsgierigheid steeds vaker beschouwd als een superkracht. Nieuwsgierige leerlingen zijn gemotiveerd, stellen veel vragen, zijn leergierig en betrokken in de klas. Ze gaan verder dan het onthouden van informatie en zoeken actief naar mogelijkheden om te ontdekken, te leren en lesstof toe te passen. Maar... inmiddels weten we allemaal dat leren vanuit nieuwsgierigheid niet vanzelfsprekend is.


Dus... hoe pak je dat dan aan?! Hoe maak je je leerlingen nieuwsgierig naar de lesstof? Hoe ontwerp je nieuwsgierige lessen voor jouw klassen? Hoe toon je als je voor de klas staat je eigen nieuwsgierigheid? Hoe leer je je leerling vaardigheden van een nieuwsgierige mindset aan?


Duik in de fascinerende wereld van nieuwsgierig onderwijs met een verzorgde sessie van Nieuwsgierig Denken op jouw school. Een inspirerende en motiverende sessie voor jou en je team!

✅ Voor elk onderwijsniveau. Van basisonderwijs tot universiteit.

✅ Inspirerende en motiverende spreker. Inspiratie én activatie.

Geen voorkennis benodigd. Toegankelijk voor iedereen.

✅ Geen extra aanschaf van studiemateriaal benodigd. Vooraf en achteraf.

✅ Geen studiebelasting achteraf. Alle kennis wordt gedeeld tijdens de training.

Achteraf toegang tot workshopmateriaal. Snel toepasbaar.

 Verschillende tijdsduren mogelijk. Van 30 minuten tot een hele dag.

Creëer een nieuwsgierige sfeer in jouw klas

Meer info

Lessen ontwerpen die nieuwsgierig maken!

Meer info

De Nieuwsgierige Leerkracht

Meer info
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Nieuwsgierigheid aangewakkerd bij...

Creëer een nieuwsgierige sfeer in jouw klas

Een nieuwsgierige klas die met plezier leert Nieuwsgierige leerlingen zijn gemotiveerd, leergierig, stellen veel vragen en zijn betrokken in de klas. Ze gaan verder dan het onthouden van informatie en zoeken actief naar mogelijkheden om te ontdekken, te leren en lesstof toe te passen. Echter, onderzoeken wijzen uit dat leerlingen in de loop van de basisschooltijd al minder nieuwsgierig worden.

Een nieuwsgierige sfeer ontstaat niet zomaar Nieuwsgierigheid is een bijzonder, ontastbaar iets. Maar... iets dat wél getraind kan worden! Leerkrachten hebben namelijk de sleutel in handen om een nieuwsgierige sfeer in de klas te creëren: een veilige sfeer waar leerlingen durven vragen te stellen, met trots nieuwe dingen proberen en samen op onderzoek uitgaan. Een nieuwsgierige sfeer ontstaat niet vanzelf, die moet je creëren... maar hoe zorg je ervoor dat jouw klas nieuwsgierig durft te zijn?

Aan de slag met nieuwsgierigheid Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken worden er in deze workshop tips, technieken en methodes gedeeld die een nieuwsgierige houding bij jouw leerlingen stimuleren. Aan het eind van de workshop weet je alles over de kracht van nieuwsgierigheid en ga je naar huis met een toolbox vol met technieken om een nieuwsgierige sfeer te creëren in jouw klas!

🧠 De wetenschap achter nieuwsgierigheid en nieuwsgierig denken

🧠 Hoe nieuwsgierigheid verandert met leeftijd

🧠 De bouwstenen voor leerlingen om nieuwsgierigheid te durven tonen

🧠 Hoe je een sfeer in de klas creëert waar nieuwsgierigheid wordt aangemoedigd

🧠 Oefeningen en technieken die je direct de volgende dag kunt inzetten in de klas

Contact opnemen
Nieuwsgierig Denken basisonderwijs gastles

Lessen ontwerpen die nieuwsgierig maken!

De kracht van het prikkelen van nieuwsgierigheid Hoe prikkel je leerlingen om de lesstof op te nemen op een effectieve én leuke manier? Door hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren! Lessen die nieuwsgierig maken spreken de belevingswereld van leerlingen aan. Ze sporen aan tot het doen van eigen onderzoek en waardevolle ontdekkingen. Wetenschap toont aan dat nieuwsgierig gedrag zelfs helpt om de lesstof beter te begrijpen en te onthouden.

Blijf lessen met een nieuwsgierige blik benaderen Nieuwsgierigheid prikkelen is dus dé manier om leerlingen te verwonderen in de klas. Maar... niet elke les zet aan tot nieuwsgierig denken. Vaak wordt er teruggevallen op oude methodes en worden lessen van vorige jaren herhaald. Hoe kun je de kracht van nieuwsgierigheid inbouwen in jouw lessen? Welke activiteiten kun je gebruiken? En hoe toon je als leerkracht jouw nieuwsgierigheid en ben je een voorbeeld voor je leerlingen? Daarmee gaan we aan de slag!

Je krijgt praktische framework die je direct kunt toepassen In deze workshop leer je verschillende activiteiten en veel technieken die nieuwsgierigheid stimuleren bij jouw klas en ga je aan de slag om ook zelf (jouw) lessen nieuwsgierig te maken. In de workshop behandelen we een praktisch framework die je kunt gebruiken als voorbereiding voor jouw lessen. De vele inspirerende voorbeelden prikkelen jou om er een persoonlijke draai aan te geven en je eigen nieuwsgierigheid in te zetten tijdens jouw lessen!

🧠 De wetenchap achter nieuwsgierigheid en nieuwsgierig denken

🧠 De invloed van nieuwsgierigheid op het leerproces van leerlingen

🧠 Hoe je aan standaard lessen je eigen nieuwsgierige draai kunt geven

🧠 Inspirerende voorbeelden die je direct de volgende dag kunt inzetten

🧠 Een praktisch framework om zelf nieuwsgierige technieken toe te passen in lessen

Contact opnemen
Nieuwsgierig Denken basisonderwijs gastles

De Nieuwsgierige Leerkracht

Het vasthouden van nieuwsgierigheid “Nieuwsgierig zijn we allemaal... toch?!” Helaas, naarmate we ouder worden krijgt onze nieuwsgierigheid het te verduren. Kinderen stellen soms wel 100 vragen per dag, terwijl de vragen bij volwassenen soms op één hand te tellen zijn! Het is écht een uitdaging om ongeremde nieuwsgierigheid vast te houden. De belangrijkste vraag is dan ook: hoe kunnen we ook als we ouder worden met plezier blijven ontwikkelen en leren? Omdat leerkrachten de nieuwe generatie klaarstoomt is het essentieel voor hen om te blijven ontdekken en nieuwe kennis op te doen. Deelnemers duiken in deze sessie in de wereld van hun eigen nieuwsgierigheid.

Een nieuwsgierige leerkracht is de drijvende kracht achter leren met plezier In deze workshop leer je hoe je als leerkracht jouw nieuwsgierige vaardigheden een boost geeft. De sessie start met het aanwakkeren van bewustwording door het tonen van wetenschappelijke resultaten. Hoe ontstaat nieuwsgierigheid? Hoe werkt nieuwsgierigheid in je brein? Hoe komt het dat nieuwsgierige denkers vaak gelukkiger, creatiever en leergieriger zijn? Inspirerende anekdotes leggen de basis voor meer nieuwsgierig denken en doen in het dagelijkse leven én in de klas! In het tweede deel komen onderbouwde tips, technieken en methodes aan bod die direct de volgende dag binnen en buiten de klas kunnen worden toegepast. Het doel? Samen een nieuwsgierige houding oefenen om zo een leven lang te blijven ontwikkelen en te leren met plezier. Aan het einde weten de deelnemers alles over de kracht van nieuwsgierigheid en kennen ze inspirerende methodes om zichzelf en ook hun lessen meer nieuwsgierig te maken!

🧠 De wetenschap achter nieuwsgierigheid en nieuwsgierig denken

🧠 Welke factoren van invloed zijn op jouw nieuwsgierig denkvermogen

🧠 Tips en technieken om in het dagelijkse leven meer nieuwsgierigheid te tonen

🧠 Hoe je je eigen nieuwsgierigheid inzet om leerlingen te laten leren

🧠 Een concreet plan te maken om direct de volgende dag meer nieuwsgierig te zijn

Contact opnemen
Nieuwsgierig Denken basisonderwijs gastles

Recensies van workshops, lezingen en trainingen door Nieuwsgierig Denken

⭐⭐⭐⭐⭐

"Jason's enthousiasme, voorbeelden, uitstraling en de twinkeling in zijn ogen zijn besmettelijk. Ik heb genoten van zijn  verhaal en ga er mee aan de slag. Dit is een blijvertje!!" Basisschool De Dissel in Ruinerwold


"Heel inspirerend, de tijd vloog om! Ik zou graag het woord nieuwsgierig willen toevoegen aan onze visie van school. Morgen gelijk mijn enthousiasme delen met mijn directeur." Hagenhofschool Stadskanaal


"Superleuk, alles werd erg enthousiast verteld, praktische ideeen, de klas en de leraar zijn hier blij mee!" Melanie Wilderink, De Vlier Winterswijk


"Leuk en afwisselend. Ik voelde me erg betrokken en je krijgt echt zin om er mee aan de slag te gaan." Sindy, de Heiberg


"Zo leuk om kleine simpele dingen te horen waardoor je les net wat leuker wordt."

Nieuwsgierig? Vraag meer informatie aan

Nieuwsgierig? Doe een aanvraag!